Crba » Specials » Acupressuur drukpuntmassage
“Easy reading is damn hard writing.”

Acupressuur drukpuntmassage

Acupressuur drukpuntmassage Acupressuur is het in het Westen minder bekende broertje van acupunctuur. Beide wijzen gaan uit van het stimuleren van specifieke punten in het lichaam om de vrije stroming van Qi, of levensenergie, te bevorderen. Het grote verschil tussen deze twee vormen van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is dat bij acupressuur geen gebruik gemaakt wordt van naalden. Hoewel dezelfde punten gebruikt worden als bij acupunctuur aangeprikt worden, worden deze bij acupressuur gestimuleerd door druk en massage. Dit maakt dat de techniek makkelijk zelf toe te passen is, thuis of onderweg. De theorie achter deze leer is dat elk fysiek of geestelijk ongemak wordt veroorzaakt door blokkades in de energiestroom van het lichaam. Deze energie stroomt over meridianen. Het stimuleren van specifieke punten zorgt voor het opheffen van deze blokkades, en daarmee het ongemak.

Qi

Qi is een fundamenteel onderdeel van de Chinese cultuur. Qi kan in onze westelijke cultuur losjes vertaald worden naar levensenergie, maar ook adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie worden gebruikt. Volgens de Chinese cultuur bevat alles dat leeft qi. Qi wordt veel gebruikt in Aziatische vecht- of verdedigingssporten, waar het opbouwen of cultiveren van qi een essentieel onderdeel is. Onder andere Qigong en Tai Chi worden gebruikt om met langzaam vloeiende bewegingen qi op te wekken en door het lichaam te verspreiden.

Meridianen

Qi stroomt niet vrij door het lichaam maar over de zogeheten meridianen. Het lichaam kent twaalf hoofdmeridianen. Deze meridianen zijn op hun beurt weer met de belangrijkste organen in het lichaam verbonden. De TCG stelt dat alle fysieke en mentale ongemakken verstoringen zijn in het vrij stromen van het qi. In de TCG worden technieken als Qigong, Tai Chi, kruidengeneeskunde, meditatie maar ook acupunctuur en acupressuur gebruikt om de blokkades op te heffen en de qi weer vrij te laten stromen en zo de persoon van ziekte te genezen.

Drukpunten

Op de meridianen liggen in totaal meer dan 400 punten. Dit zijn de punten die met zowel acupunctuur als acupressuur gestimuleerd worden. Het verschil tussen deze twee vormen is dat bij acupressuur geen gebruik gemaakt wordt van naalden, maar dat de punten gestimuleerd worden door druk. De punten worden daarom ook vaak drukpunten genoemd.

Technieken

De drukpunten kunnen op verschillende manieren gestimuleerd worden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van speciaal gemaakte instrumenten hiervoor. Echter is het ook zeer effectief om met de eigen vingers, of met een potlood met een gum op de top de punten te masseren. Punten op de rug, kunnen gemasseerd worden door een (tennis)bal op de grond te leggen en hier op te gaan liggen. Ook kan een ander uiteraard de massage van de punten toepassen. Acupressuur is daarom een goede techniek om zelf thuis, of onderweg toe te passen. Dit kan meerdere keren per dag in korte sessies van een aantal minuten.

Toepassingen

Acupressuur kan in een zeer breed context toegepast worden. Dit geldt voor zowel lichamelijk ongemakken (ziekte of pijn) als geestelijke ongemakken of onbalans. Ongemerkt wordt de techniek door veel mensen al vaak gebruikt bij hoofdpijn (het wrijven op de slapen), misselijkheid bij zeeziekte (speciale armbandjes om de pols) en bij baby's (het wrijven over het punt boven de neus om het kindje te laten slapen).
Acupressuur: drukpunten bij verkoudheid en griep

Acupressuur: drukpunten bij verkoudheid en griep

Acupressuur kan door het masseren van verschillende drukpunten in het lichaam verlichting bieden bij griep en verkoudheid. Volgens deze Chinese leer loopt er Qi, of levensenergie door verschillende ba…
Acupressuur - het opwekken van een bevalling met drukpunten

Acupressuur - het opwekken van een bevalling met drukpunten

Acupressuur is een techniek die gebruikt kan worden om middels het stimuleren van specifieke drukpunten een bevalling op te wekken. Acupressuur is het in het Westen het wat onbekendere broertje van he…
Acupressuur: drukpuntmassage bij baby's

Acupressuur: drukpuntmassage bij baby's

Acupressuur, ook bekend als drukpuntmassage, kan een groot effect hebben op de gezondheid en welzijn van een baby. Acupressuur gebruikt hierbij dezelfde punten als acupunctuur, maar gebruikt hierbij g…
Gepubliceerd door Crba op 15-04-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!